Стратегія виховної роботи ліцею


5 березня у рамках ініціативи з підвищення кібербезпеки серед учнівської громадськості в нашому ліцеї було проведено лекцію «Безпека в інтернеті» від працівників правоохоронних органів. Під час лекції учні отримали важливу інформацію про загрози в Інтернеті, методи запобігання кібератакам та правила безпечного користування в мережі. Спікери надали конкретні приклади випадків порушення кібербезпеки, що допомогли зрозуміти учням, наскільки важливо бути обережними в Інтернеті. Лекція була доповнена цікавими відеоматеріалами та корисними порадами, які підвищили рівень усвідомленості учнів щодо цієї проблеми. Після закінчення лекції учні активно брали участь у дискусіях, задавали питання та ділилися власним досвідом. Кожен учасник отримав корисні поради та рекомендації, які допоможуть їм залишатися в безпеці під час перебування в онлайн середовищі. Проведення таких лекцій є важливим кроком у забезпеченні безпечного та відповідального користування Інтернетом серед школярів.

Ми вдячні  спікерам за проведення змістовної лекції. Отримані знання стануть в пригоді кожному учаснику і допоможуть зберегти нашу кібербезпеку.

 

28 лютого у ліцеї пройшов тренінг “Ментальне благополуччя. Як витримати баланс, коли ти підліток”, який провела учениця 10-В класу Мяснікова Аля. Протягом тренінгу учасники отримали можливість:
1. Дізнатися про важливість ментального благополуччя у підлітковому віці.
2. Освоїти техніки релаксації та зосередженості.
3. Обговорити та пережити емоції, які виникають у підлітковому віці.
4. Навчитися вирішувати конфлікти та проблеми шляхом раціонального мислення.
5. Отримати поради щодо психічного здоров’я.
Під час тренінгу учні виявили великий інтерес до теми ментального благополуччя та активно залучалися до вправ та діалогів. Було помічено позитивні зміни у ставленні учасників до власних емоцій та способів їх контролю. Захід відзначився активною участю та позитивними відгуками учасників, що свідчить про важливість таких ініціатив у розвитку ментального здоров’я підлітків.

 

У рамках ініціативи з протидії булінгу та кібербулінгу, тренерка ГО “Ла Страда-Україна” Валерія Шевченко провела захід для учнів 10-их класів. Метою заходу було підвищення усвідомлення учнів про наслідки цих видів цькування та формування позитивного ставлення до кожного учасника освітнього процесу. Протягом заходу було проведено ряд інтерактивних бесід та рольових ігор  з учнями, під час яких обговорювалися можливі сценарії булінгу та кібербулінгу та шляхи їх запобігання. Учні активно брали участь у дискусіях та висловлювали свої думки щодо цих проблем.

 

21 лютого відзначається Міжнародний День рідної мови. Це відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. В Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема мови на українських землях нараховує кілька століть.
Мова – одне з найцінніших надбань, які створили й залишили наші попередники. Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато скарбів, якими пишається наш народ.
Наша рідна українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Її порівнюють з калиною, бо вона така ж красива, як народний, улюблений символ українців, її порівнюють зі співом солов’я, бо лине вона, як ніжна пісня співучого соловейка.
Традиційно з нагоди Міжнародного дня рідної мови була проведена низка заходів, щоб ще раз долучитися вустами і серцем до материнської мови, найкращої, найсвятішої, найріднішої.

В рамках виховних годин були висвітлені історія та значення рідної мови, акцентуючи увагу на тому, що вона є важливою частиною нашого культурного спадку. Учасники отримали можливість обговорити важливі аспекти збереження та розвитку української мови.

Онлайн квест став відмінною можливістю для учасників поглибити свої знання про мову через віртуальні завдання та вікторини. Учасники змагалися один з одним, відповідаючи на запитання та розв’язуючи головоломки.

Виставка у бібліотеці була присвячена видатним українським поетам та письменникам, чия творчість прославляє українську мову. Відвідувачі мали змогу ознайомитися з їхніми творами та дізнатися більше про їхнє життя та діяльність.

20 лютого учні “Харківського наукового ліцею “Обдарованість”” Весну закликали, Зиму проганяли на етнографічному мистецькому заході “Весняні забави”.  Веснянки, веселі ігри та забави – все це ліцеїсти відтворили разом із етнографом, керівником гуртка “Історичне краєзнавство” В. А. Сушко. Сильні голоси юні закликали Весну, щасливу Долю й нашу Перемогу – і вона неодмінно прийде!

День усіх закоханих  — одне з улюблених і довгоочікуваних свят. Символічним «талісманом» усіх закоханих вважають Святого Валентина, котрий став відомим завдяки традиції відзначати цей день і шанувати його пам’ять. 14 лютого стало Днем святого Валентина у 496 році за наказом Папи Римського. Історія Дня закоханих така ж суперечлива, як і ставлення до цього свята. Якщо уважно вивчити легенди про походження Дня Валентина, можна помітити певні не співпадіння. Однак, на святкування цього свята, це ні яким чином не впливає. Кожен хоче закохатися та бути коханим, це почуття неймовірне.

У нашому ліцеї  було проведено свято всіх закоханих в офлайн та онлайн форматі. В офлайн форматі святкування пройшло весело, з романтичними нотками, подарунками, листівками. Учні мали нагоду взяти участь у різноманітних конкурсах, театральних, музичних, літературних, які були не тільки для закоханих пар, але й для усіх глядачів. Також неймовірно насиченою була програма і онлайн заходу. Учні проходили цікаву вікторину, тести на найідеальнішу пару, інтерактивно розробляли портрет  хлопця та дівчини своєї мрії. Загалом кожен отримав багато позитивних емоцій та, можливо, відшукав свою другу половинку.

Щорічно 22 січня відзначається День Соборності України. Це свято відзначає об’єднання Східної та Західної України. 22 січня 1919 року на київському Софійському майдані відбулося урочисте підписання Акту Злуки між Західною та Східною Україною. За підписанням стояли представники Української Народної Республіки (ЗУНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). Цей історичний документ позначив початок об’єднання українських земель в єдину державу.

День Соборності став символом єдності українського народу та його бажання будувати власну незалежну державу.

Цей день покликаний нагадати кожному українцю про важливість свободи та незалежності. А також про те, що соборність — це не тільки спільна територія, а й духовна єдність, спільні ідеали, цінності та прагнення.

Ми всі — це один народ і ніякі перешкоди не зможуть нас розділити. Пам’ятаймо про це!

Сьогодні, у нашому ліцеї, було проведено  цикл виховних заходів – Патріотичне коло «Суверенній Україні слава нині і повік»,  кахут,  виставка учнівських  робіт та малюнків, літературна виставка 

Спільно ми створили атмосферу патріотизму та великодержавності, висвітливши важливі питання національної єдності.

Патріотичне коло стало місцем, де обговорювалися ключові аспекти нашої історії, сучасності та майбутнього. Обмін думками та ідеями сприяв розумінню важливості утримання національного духу.

Спільно ми нагадали собі про героїчні сторінки нашої історії, згадали подвиги наших предків та визначили, як ми, сучасне покоління, можемо внести свій внесок у подальший розвиток нашої держави.

Виставка творчих  робіт стала виявом таланту та креативності наших учнів. В своїх роботах учні  втілили  ідеї та переконання через мову образів, що є важливим кроком у формуванні національної свідомості.

Літературна виставка дозволила нам насолодитися творчістю видатних українських письменників, які віддавали свою душу, для становлення нації. Кожна сторінка книги — це крок у глибини нашої історії та культури.

Дякуємо всім, хто долучився до цих заходів та зробив свій внесок у відзначення Дня Соборності України. Нехай наша спільна праця буде ще одним кроком до утвердження національних цінностей та єдності.

З Днем Соборності України! Нехай любов до рідного краю об’єднує нас, допомагає йти до перемоги та процвітання соборної незалежної демократичної могутньої України. Добробуту та миру!

 

Представниками International Rescue Committee (Міжнародний Комітет Порятунку) протягом тижня було проведено психостабілізаційні сесії з учнями 8-х та 11-х класів на тему «Ментальне здоровʼя: зі мною все ok”. Учні були ознайомлені з поняттям ментального здоровʼя та його компонентами, опрацьовано техніки релаксації та зняття емоційної напруги. Завдяки цих заходам учні дізналися ближче один одного, розмовляли на відверті теми та випробували нові техніки збереження ментального здоров’я.
Дякуємо представникам International Rescue Committee за цікаві та вкрай важливі знання ефективних інструментів подолання стресу, збереження емоційного та психічного здоров’я.

13 грудня фахівці ВЗНС по Індустріальному району ХМТГ ХРУ ГУ ДСНС України у Харківській області провели для учнів нашого ліцею заняття з правил безпечної поведінки у зимовий період

У холодну пору року слід чекати всі види зледеніння: ожеледь, паморозь, мокрий сніг, утворення бурульок тощо. Небезпечним для людини також  може стати тонкий лід на водоймах, тому рятувальники попереджають, що виходити на нього, особливо дітям без догляду дорослих, заборонено. Тривале перебування на вулиці при низьких температурах небезпечне для здоров’я, бо може привести до переохолодження та відмороження тканин.

Дітям нагадали правила безпеки у побуті, оскільки при зниженні температури повітря населення, намагаючись зігрітися, часто порушує правила пожежної безпеки у побуті.

Свята казкові на порозі та відкриває їх День Святого Миколая. За новим стилем в Україні 6 грудня святкують та вшановують пам’ять Святого Миколая. За давнім звичаєм, цієї ночі всі слухняні діти світу та навіть дорослі чекають на заповітні подарунки від святого під подушками.  В цю ніч всі від малого до великого вірять в дива, а як всім відомо, дива трапляються тільки з тими, хто в них вірить. Справжню дивовижну виставу створили 6 грудня наші учні. На виставі, як і в житті, вели вічну боротьбу добро і зло, ангели та чорти, але як всім добре відомо, добро завжди перемагає зло. Які б складні завдання не вигадували наші чортики, учні з інтересом, завзятістю проходили всі випробування та конкурси, а їх було чи мало. Інтелектуальний етап був спрямований дізнатися наскільки наші учні добре обізнані з традиціями та звичаями цього свята. Діти впорались на всі 100 відсотків, не залишивши чортикам і шансу на перемогу. Наступний етап музичний- різноманітні музичні варіації були розібрані, вгадані та заспівані. Третій етап був творчий під час якого діти показували свої креативні танцювальні номери, поетичні рядки, імпровізували та озвучували мультфільми. Було дуже цікаво та весело! Наприкінці свята було театралізоване привітання від учня нашого ліцею Сєрякова Юрія та Інтеракт клубу «Ротарі Харків Мрія». Це було щось неймовірне і захопливе. Всі поринули в казку, дитинство та світ чудес. Залишайтесь дітьми в душі та вірте в дива і все обов’язково здійсниться.

 

З 4 по 6 грудня українці святкують Миколаївські свята, які є підготовкою до Різдвяних свят. 5 грудня у нашому ліцеї відбувся захід “Через поле, через гай йде до нас Святий Миколай».  Під час заходу учні дізналися про український традиційний календар, особливості святкування усіх зимових свят. Діти мали змогу розучити колядку до святого Миколая з Золочівщини на Харківщині, широко відому по всій Харківщині колядку «А в нашого хазяїна..», слобожанські щедрівки та різдвяні пісні.

Дякуємо за співпрацю, нові знання, яскраві емоції керівнику гуртка «Історичне краєзнавство» Валентині Анатоліївні Сушко #Комунальний заклад «Харківська обласна станція юних туристів» Харківської обласної ради.

 

 

22 листопада у нашому ліцеї була проведена виховна година з правил безпеки взимку та безпеки під час перебування на льоду з залученням Головного інспектору ВЗНС по Індустріальному району ХМТГ ХРУ ГУ ДСНС України у Харківській області Рудень Євгенія.

14 листопада в нашому ліцеї пройшла зустріч  з представниками правоохоронних органів. Інспектори відділу зв’язків  з громадськістю УПП в Харківській області старший лейтенант поліції Мамоненко Микита Сергійович старший лейтенант поліції Поліщук Олександр Андрійович  провели лекцію для учнів 8-11 класів.

Організація бесід і зустрічей учнів  з правоохоронцями є традиційною формою превентивної роботи в ліцеї. Профілактична робота дає можливість виробляти у дітей уміння діяти в конфліктних ситуаціях, приймати правильні рішення, володіти навичками самозбереження, знати свої права та обов’язки.

Головною метою сьогоднішньої зустрічі було попередження протиправних дій з боку дітей та застереження їх від небезпеки. Розмова йшла про види правопорушень, які часто трапляються у шкільному середовищі та на вулиці, про правила безпечного поводження в Інтернеті, акцентувалась увага на видах відповідальності учнів та їх батьків за скоєні правопорушення. Особливу увагу приділили темі булінгу в сучасному суспільстві.

Зустріч пройшла у формі діалогу у безпечному сховищі . Працівники поліції дали змістовні відповіді на запитання, які виникали в учнів під час бесіди. Окрім загальної теорії, під час правової бесіди поліцейські нагадали дітям  основні правила безпечної поведінки, розповіли про конкретні неприємні ситуації, у які можна потрапити через власну необережність, і як їх уникнути. Було наголошено, що незнання закону не звільняє від відповідальності й що кожен відповідає за свої вчинки перед суспільством та державою

Дякуємо представникам поліції за змістовну та корисну інформацію та за високий професіоналізм.