2017 – 2018 навчальний рік

18 травня відбулася лінійка-реквієм із нагоди Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.  Під час заходу було зазначено, що  депортація кримських татар – один із найбільших злочинів радянського режиму, який  привів до масових людських жертв і завдав непоправної шкоди кримськотатарському народу, розвитку його культури, трагічними чином вплинув на його історичний шлях. Тема депортації кримських татар особливо боляче звучить під час окупації Криму Росією і заборони Меджлісу кримськотатарського народу так званою «владою» півострова. Учні шанували  представників кримськотатарського народу, загиблих у результаті геноциду хвилиною мовчання та висловили свою підтримку кримськотатарському народу й шану усім загиблим унаслідок депортації.

   15 травня відбулися заходи з нагоди Міжнародного дня сім’ї: виставка ілюстрацій «Тема матері у творах мистецтва», бесіди «Щаслива родина – багата країна»,  засідання в форматі «круглого столу» за темою «Чи важко бути матір’ю?». Метою цих заходів було виховання поваги до батька, матері, родинних традицій, розуміння необхідності знання й використання національних надбань українського народу, пов’язаних із родиною.   7 травня відбувся святковий концерт «Ваш світлий подвиг незабутній», на який завітали учасники Другої світової війни,  мешканці мікрорайону. Під час заходу лунали сучасні українські пісні про війну та пісні років Другої світової війни. Також учні декламували вірші відомих українських поетів про події Другої світової війни, а саме: Ліни Костенко, Василя  Симоненка та інших. Особливо всіх вразив виступ учня 11-го класу Мельника Михайла, який майстерно  виконав українську народну пісню «Ніч яка місячна…». Учні та гості вшанували пам’ять загиблих за незалежність України хвилиною мовчання. Наприкінці заходу учні привітали гостей свята та зробили спільне фото на пам’ять. 

   Добігає кінця екологічний двомісячник, під час якого учні облаштувала прилеглу до школи територію, висадили 12 фруктових дерев та 250 квітів.         

   5 травня учні школи-інтернату взяли участь в урочистому покладанні квітів, присвяченому до Дня пам’яті та примирення, 73-річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, що проходило біля військових поховань на території Індустріального району.
 

   25 та 26 квітня з метою виховання в учнях особистої  стурбованості за все, що відбувається навколо, виховання почуття любові до людини, до землі, до держави; виховання почуття поваги й пам’яті до трагічних сторінок України в школі-інтернаті проходили такі заходи з нагоди відзначення Дня пам’яті жертв аварії на Чорнобильській АЕС: фотовиставка «Чорнобиль очима очевидців», хвилини інформаційного простору «Чорна дата України». Заходи нагадали учням про трагедію віку — вибух на ЧАЕС, допомогли визначити негативний вплив аварії на стан навколишнього середовища та здоров’я населення й наголосили на потребі будувати, створювати, відроджувати заради України.

   24 квітня до  Дня охорони праці відбулися відкриті уроки «28 квітня – Всесвітній день охорони праці», який у 2018 році проходить під девізом «Захищене і здорове покоління». Метою цих уроків було формування превентивної культури охорони праці як важливого аргументу в збереженні життя та здоров’я працівника на робочому місці.

   Протягом тижня, з 2 по 5 квітня, учні продовжували знайомство з великодніми традиціями різних регіонів України, вчилися розмальовувати писанки, вивчали  рецепти традиційних українських пасок.

   4 квітня пройшли уроки безпеки з нагоди Міжнародного дня просвіти з питань мінної небезпеки. Метою цих заходів було підвищення рівня мінної безпеки учнів, їх захист від вибухонебезпечних  предметів та розроблення правил поведінки у разі знаходження вибухонебезпечних пристроїв.

   У рамках двомісячника екологічного виховання та з метою формування екологічної компетентності учнів, розуміння ними цінності збереження  довкілля були проведені години спілкування «Врятуємо рідне місце від сміття».  Під час заходу учні розробили листівки, у яких закликали  шанувати і берегти чистоту та порядок рідного міста та взяти участь у  прибиранні території не тільки школи-інтернату, а й своїх міст, сіл та  селищ.

   1 квітня до Дня сміху відбулися години читання, на яких учні читали гуморески відомих українських  авторів: Павла Глазового, Остапа Вишні, Степана Олійника. Учні вкотре пізнали віковий досвід сміхової культури українського народу і зрозуміли, як у дотепній та парадоксальній формі гумористи на основі спостережень за людськими вчинками та  поведінкою показали різні курйозні події та випадки із життя. 

   14 березня пройшли уроки мужності «Герої не вмирають» з нагоди  Дня українського добровольця та з метою подальшого зміцнення патріотичного духу в учнів, підвищенню суспільної уваги і турботи про учасників добровольчих формувань, популяризації подвигу захисників  України в зоні проведення Антитерористичної операції, підвищення формування військово-патріотичного виховання шкільної молоді та піднесення престижу військової служби в ім’я інтересів Вітчизни. Під час заходів учні вшанували пам’ять полеглих захисників хвилиною мовчання.

   У рамках двомісячника екологічного виховання та з метою формування екологічної компетентності учнів, розуміння ними цінності збереження здоров’я довкілля як основи збереження здоров’я людини в нім, прагнення розвивати інтерес до екологічних знань та гуманне ставлення до навколишнього середовища з 12 по 15 березня були проведені бесіди «Екологічні пріоритети держави» та години спілкування «Екологічні проблеми сьогодення». Під час заходів педагоги звернули увагу учнів на екологічні проблеми України й Харківщини та  закликали їх берегти природу, бути відповідальними за свої вчинки, прогнозувати майбутнє країни.

   З 7 березня  в школі-інтернаті працює фотовиставка «Художній світ Шевченка», яка нагадує нам, що Тарас Григорович Шевченко не тільки видатний письменник і поет, але й талановитий художник.

   20 лютого була проведена урочиста лінійка з нагоди вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні «Потрібно пам’ять про героїв берегти». Захід проходив на виконання Указу Президента України «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності й увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» від 11 лютого 2015 року № 69. Його мета – виховування в учнів глибоких патріотичних почуттів, формування  активної громадянської позиції щодо єдиної, цілісної держави;  розвиток  відповідальності за все, що  відбувається в країні. Під час лінійки лунали вірші та пісні, демонструвалося відео, що розповідало про події  зими 2013-2014 років.  Учні  вшанували хвилиною мовчання пам’ять мужніх учасників Революції Гідності, які віддали своє життя, захищаючи ідеали демократії та європейського майбутнього нашої держави.

   20 лютого відбулося  засідання «круглого столу» за темою «Рівні права, рівні можливості»  з нагоди Дня соціальної справедливості. На початку засідання зазначалось, що 26 листопада 2007 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 20 лютого Всесвітнім днем соціальної справедливості. Проведення цього заходу сприяло визначенню важливості соціальної справедливості як етичної норми, якій повинні дотримуватися всі громадяни України.

   З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав 15 лютого був проведений  урок-презентація  «Афганістан: обов’язок, подвиг, трагедія» за участі працівників Харківського історичного музею. На заході був присутнім ветеран війни в Афганістані Ломакін Г.І., який розповів дітям про трагічні сторінки нашої історії. Також протягом тижня проходили години спілкування «Час і досі не загоїв рану – цей одвічний біль Афганістану», диспути «Події Афганістану на сучасний погляд» та працювала фотовиставка «Афганістан – вічний біль і вічна пам’ять». Мета цих заходів – обговорення подій афганської війни, виховання поваги до воїнів-інтернаціоналістів та пам’яті загиблих героїв; формування свідомого ставлення до прав і обов’язків людини і громадянина.

14 лютого
учнівський актив організував заходи до Дня Святого Валентина. Протягом дня працювала святкова пошта, проходили конкурси на найкраще привітання і солодке серце. А у вечорі відбулася розважальна програма, під час якої учні згадали найромантичніші  історії кохання.

   7 лютого учні відвідали виставу «Шельменко-денщик» Державного академічного театру імені Т.Г. Шевченка.  Учням дуже сподобалося веселе, дотепне дійство, що не було позбавлене моралі. Вражало усе: і яскравість характерів, і акторський кураж, і хитромудра інтрига, що плете Шельменко.

   29 січня з метою виховання в учнів інтересу та поваги до свого історичного минулого відбулося  засідання «круглого столу» за темою  «Крути – символ національної честі в історії України». Захід був  присвячений  Дню вшанування пам’яті полеглих у бою під Крутами. На ньому учні  ще раз згадали події, що відбулися на залізничний станції Крути 29 січня 2018 року.   Участь у заході допомогла дітям переосмислити  важливість бою та зрозуміти значення цієї події навіть з огляду на її віддаленість у часі. 

   Із 29 січня по 2 лютого з нагоди  Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту пройшли уроки пам’яті «Згадаємо жертв Голокосту»,  мета  яких   –  збереження пам’яті про цю трагедію та  запобігання в майбутньому актам геноциду. Під час заходу демонструвалися слайди презентації «Голокост в Україні» та лунали проникливі рядки поезії Миколи Бажана «Могильний вітер з тих ярів повіяв…». Учні хвилиною мовчання вшанували жертв Голокосту.

   З метою формування навичок щодо ведення здорового способу життя у школі 31 січня відбувся конкурс відеороликів «Бути здоровим – це модно!». Учні надали цікаві відеороботи, в яких продемонстрували повну обізнаність щодо ведення здорового способу життя.

 

   25 січня проходив конкурс учнівських творів «Єдність народу – запорука благополуччя і добробуту держави». У своїх творах учні писали: «Що є запорукою добробуту для цілої держави? Звичайно, це єдність. Саме завдяки спільній праці і взаєморозумінню тисячі людей будують величні країни, створюють щасливі родини..» (Крячко Ірина, учениця 8-А класу). А Дмитренко Ангеліна, учениця 11-А класу,  стверджує: «Сила народу в його єдності. Лише, коли ми разом – ми є великою майже непереможною силою!». «Свобода. Незалежність. Соборність, – пише Хабарова Катерина,- це ті цінності, які завжди були, є і будуть шановані в Україні».   Переможця буде оголошено 30 січня.

   Вихованці гуртків «Умілі руки» та «Рукодільниця» організували виставку творчих робіт, присвячену Дню Соборності України. На виставці представлені вишивки, вироби із дерева, глини тощо. Вражають своєю майстерністю роботи учениці 10-А класу Новицької Анни та учня  9-А  Кубишкіна Антона.

   Протягом тижня з 22 по 25 січня для учнів 8-11-х класів відбулися уроки державності «Ти на світі в нас одна». Мета цих заходів – виховання нацiональної свiдомостi учнів, їхньої людської гiдностi, вiдродження духовностi, формування рис громадянина української держави,  виховання глибокої поваги та любовi до Батькiвщини.

   22 січня учні 8-10-х класів взяли участь у засіданні за круглим столом на тему «Соборність України. Акт Злуки УНР та ЗУНР», який було організовано  з нагоди Дня Соборності України.  Захід проходив за участі працівників Харківського історичного музею. На засіданні  учні згадали  перебіг подій та значення Акту Злуки для встановлення державності України й  з’ясували, як  єдність і солідарність українського народу в 1919 привела до постання сучасної соборної суверенної України.

   з 22 січня в школі-інтернаті працює виставка фотографій «Славетні імена України», що розповідає  про постатей, які зробили значний внесок у становлення та розбудову державності, освіти, науки та мистецтва. Запрошуємо до перегляду.

   18 січня фольклорний колектив «Фарби»  під керівництвом Скиби О.В. узяв участь у ІІІ обласному святі-фестивалі «Щедрий вечір», де здобув перемогу (ІІІ місце). Вітаємо та бажаємо подальших успіхів!

   З 15 по 18 січня проходили заходи в рамках місячника «Здорове покоління», а саме: гра-подорож «Про себе треба знати, про себе дбати», бесіди «Особиста гігієна і здоров’я», «Гігієна праці та відпочинку школяра», інформаційні години «Хвороби, які викликані алкоголем». Мета проведення таких заходів – усвідомлення учнями цінності власного здоров’я, виховання особистої культури здоров’я, прищеплення засад здорового способу життя.

    Під час зимових канікул учні 9-Б класу разом з класним керівником та вихователем відвідали унікальну виставку хижих рослин та тропічних тварин. Усі отримали велике задоволення від побаченого.

   18 грудня, напередодні Дня Святого Миколая, учні 10-х класів здійснили подорож до міста Куп’янськ  у рамках програми вивчення історії міст і містечок, з яких навчаються діти в школі-інтернаті «Обдарованість», а також відвідати фабрику з виготовлення ялинкових іграшок та прикрас.
   В Куп’янську діти відвідали краєзнавчий музей, в якому дізналися про історію міста з дня його заснування, про героїчне минуле і сьогодення. Учні побачили унікальні старовинні експонати: це і побутове приладдя, і весільні костюми, і ткацький верстак, тощо.
   У Ковшарівці, на фабриці ялинкових прикрас, дітей ознайомили з усіма етапами виготовлення ялинкових іграшок. Учням провели майстер-клас, на якому слухачі могли самі розмалювати іграшки на свій смак. Навіть словами не можна передати радість в очах школярів, коли вони побачили результати своєї праці. Усі були дуже задоволені подорожжю і вже з нетерпінням чекають на наступну поїздку містами Харківщини. ФОТОЗВІТ

   У рамках місячника морально-статевого виховання та з метою формування статевої культури особистості, розуміння  відповідальності у відносинах з особами іншої статі, виховання відповідального ставлення до свого здоров’я і здоров’я інших людей з 10 до 13 грудня проходили бесіди за «круглим столом» «Турбуємось про здоров’я» та години міркування «Що буде зі мною, якщо…».   7 грудня учні школи-інтернату відвідали виставу «BEL@YA VORONA.NET» Харківського театру для дітей та юнацтва за мотивами п’єси «Любов, джаз і чорти» литовського драматурга Юозаса Грушаса. Постановка наповнена роздумами про добро і зло, Бога і диявола. У виставі зачіпаються проблеми молодого покоління, розповідається про їхні мрії, взаємини та нещасливе кохання.  Учні були вражені незвичайною трактовкою цієї п’єси та надзвичайно талановитою грою акторів.

   6 грудня з нагоди Дня Збройних Сил України відбулася зустріч учнів із ветеранами АТО Золотарьовим Володимиром  та Олексієнком Артемом, під час якої бійці  розповіли  дітям про  буденне життя та  дозвілля воїнів тощо. У кінці зустрічі діти привітали бійців зі святом та з задоволенням сфотографувалися з ними.

   6 грудня з метою підняття авторитету українського війська для учнів 9-х та 10-х класів була організована зустріч із працівниками Харківського обласного військового комісаріату, на яку завітав заступник військового комісару ТРО капітан Юрковський В.Б. Під час  заходу учні мали змогу поспілкуватися  стосовно служби у Збройних Силах України, розібрати та зібрати автомат Калашникова, примірити на себе військове обмундирування.

 

   У рамках заходів до Дня Збройних сил України  для учнів 8-х та 9-х класів були проведені спортивні змагання «Козацькому роду нема переводу».  Учні взяли участь у традиційних забавах запоріжців, а саме: вчилися плигати в мішках, долати перешкоди тощо. Переможцями стали учні 9-А класу. Вітаємо!

   З нагоди Дня Збройних Сил України в нашій школі, за  традицією, відбувся огляд строю та пісні. Учні 10-х та 11-х класів пройшлися  з піснею урочистим маршем. У рамках заходу були також проведені змагання з прикладної фізичної та санітарно-медичної підготовки. Переможцями стали учні 11-В класу. Вітаємо з перемогою!

   3 та 4 грудня з нагоди Міжнародного дня інвалідів працювала виставка  фотографій «Перемогу може здобути кожен», яка розповідала про  українських параолімпійців.

   У рамках місячника правової освіти та попередження правопорушень з 27 по 30 листопада проходили диспути «Чи потрібно рахуватися зі сторонньою думкою?», метою яких було – сформувати високу правову культури, моральні принципи, уміння легальними засобами  захищати загальновизнані суспільні цінності. 

   Вітаємо танцювальний колектив у складі: Яцуник Євгенії, Башинської Злати, Григоренко Яни, Лук’янченко Анни,  Полторак Тетяни, Кисельової Аліни, Хмелівської Тетяни, Бородіної Катерини, Теплової Дарії,  Бойченко Єви, які стали лауреатами Міського фестивалю художньої самодіяльності «Натхнення».

   29 листопада були проведені  години спілкування «Енергетична незалежність України», на яких учні проаналізували сучасний стан та можливі перспективи розвитку паливно-енергетичного комплексу України.

   З метою формування здорового способу життя,  підвищення рівня обізнаності учнів про ВІЛ/СНІД та з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у закладі працювала виставка тематичного плакату та відбувся інформаційний калейдоскоп «ВІЛ/СНІД – що я знаю про це. Міфи й факти».

   Із нагоди відзначення Дня Гідності і Свободи у період з 20 по 22 листопада у закладі відбулися виховні заходи, а саме: уроки мужності «Подвиг, що непідвладний часу» та урочиста лінійка «Тільки тим історія належить, хто за неї бореться й живе…». Мета цих заходів –  вшанування патріотизму і мужності громадян, які у листопаді 2013 року – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору. Під час заходів учні пригадали події, які відбувалися в цей час в нашій країні та на Майдані Незалежності у Києві та вшанували  героїв, які полягли за світле майбутнє України хвилиною мовчання.

   З 13 по 15 листопада проходив конкурс «Найкращий щоденник». Переможцями стали  – Тригуб Анна, Андібулова Кристина, учениці 9-Б класу; Скиба Діана, учениця 10-Б класу; Куценко Роксолана, учениця11-В класу; Кравченко Анжела, учениця 9-А класу; Новосел Дарина, Чернова Катерина, учениці 11-Б класу,  Башинська Злата, учениця 11-А класу, Жижневська Ярослава, учениця 8-Б класу; Сібільов Юрій й Сібільов Владислав, учні 8-А класу.

   У зв’язку із 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні у школі-інтернаті проходили відповідні виховні заходи. Учні 8-9-х класів узяли участь у засіданні «круглого столу» за темою «Кривава ціна українського хліба 20-30-х років XX століття» за участі працівників Харківського історичного музею; учні 10-11-х класів підготували доповіді та презентації «Геноцид українського народу 1932-1933 років». Також протягом тижня діти переглянули документальний фільм «Колос правди».

 

   Протягом тижня, з 6 по 9 листопада, відбувався конкурс «Кращий знавець рідної мови». Підсумки буде оголошено 13 листопада.

   У рамках місячника правової освіти та попередження правопорушень 1 листопада  проходила  година  запитань та відповідей «Дисципліна: свобода чи необхідність?».  Під час заходу учні з’ясовували, що таке «дисциплінованість», «обов’язковість», «відповідальність» і як співпадають слова «дисципліна» та «свобода». Головна мета цього заходу – формування в учнів свідомої вольової  дисципліни, яка ґрунтується на сформованості таких рис, як дисциплінованість, обов’язковість, відповідальність.   

   З 1 листопада розпочала роботу виставка дитячої фотографії «Українська осінь», яка  вчить учнів бачити красу рідного краю та формує вміння захоплюватися цією красою.

  Традиційно в школі-інтернаті відбулася  низка заходів, приурочених до святкування Дня української писемності та мови, а саме: вечір української поезії та пісні «Бринить-співає наша мова, чарує, тішить і п’янить», літературна година «Плекаймо рідне слово», виставка творів сучасних українських авторів. Заходи сприяли вихованню любові до рідної мови, бажанню розмовляти рідною мовою,  поглибленню  знань учнів про історію та розвиток рідної мови, розвивали вміння та навички виразного читання творів різних жанрів.

   З 30 жовтня по 2 листопада проходили заходи з нагоди відзначення  Дня вигнання з України нацистських окупантів. Це — історична панорама «Ми пам’ятаємо, хто в лиху добу, в броні важкій віддав останні сили», у якій брали участь працівники Харківського історичного музею. Учні переглядали архівні відеоматеріали та обговорювали події того часу. Цікавим і змістовним було засідання «круглого столу» за темою «Ми ніколи не забудемо вас, визволителі…», де учні також звернулися до історичних подій минулого та висловили свою думку з приводу героїзму і самопожертви українського народу. Також проходила виставка учнівських рефератів  «Мужні визволителі мого отчого краю», у яких учні згадали імена наших співвітчизників, які наближали день визволення України ціною власного життя.  Мета цих заходів — виховувати в учнях патріотичні почуття, повагу до тих, хто боровся за Батьківщину, гордість до історичного минулого своєї держави, наслідування найкращих прикладів мужності борців за свободу та незалежність України.

   30 жовтня з нагоди відзначення  Дня вигнання з України нацистських окупантів  відбулася історична панорама «Ми пам’ятаємо, хто в лиху добу, в броні важкій віддав останні сили», у якій брали участь працівники Харківського історичного музею. Мета заходу — виховувати в учнях патріотичні почуття, повагу до тих, хто боровся за Батьківщину, гордість до історичного минулого своєї держави, наслідування найкращих прикладів мужності борців за свободу та незалежність України.

   20 жовтня, перед початком осінніх канікул,  пройшли традиційні уроки з безпеки життєдіяльності, на яких учні прослухали інструктажі з усіх видів дитячого травматизму та отримали пам’ятки щодо безпечної поведінки під час осінніх канікул.